A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Дашівської селищної ради

Профілактика туберкульозу

Дата: 29.03.2024 15:02
Кількість переглядів: 19

Відокремлений структурний підрозділ Гайсинський районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб. Міністерство охорони здоров’я України»  інформує про стан захворюваності на туберкульоз  в Україні, Вінницькій області та Гайсинському районі.

За показником захворюваності на ТБ Україна займає 4 місце в Європейському регіоні. За оцінками експертів, існують ризики суттєвого підвищення рівня захворюваності на туберкульоз, що спостерігається за підсумками аналізу захворюваності на ТБ за 2023 рік.   

Загалом, якщо у 2021 відмічалось зростання захворюваності на туберкульоз на 4,3%, у 2022 році – на 2,5%, то у 2023 році спостерігаємо зростання на 7,3%.

  По Гайсинському району за 2023 рік зареєстровано 34 нових випадки туберкульозу, що складає 44,4 випадків на 100 тисяч населення, зокрема по Гайсинській  ЦПМСД та Кунківській  територіальній громадах разом 18 випадків (38 випадків на 100 тисяч населення), в тому числі 5 осіб з рецидивом туберкульозу, з  бактеріальними формами – 11 осіб, по Дашівській АЗПСМ – 9 випадків (62 випадки на 100 тисяч населення), в тому числі 2 особи з рецидивом туберкульозу, з бактеріальними формами –5 осіб, Краснопільська ЦПМСД -4 хворих на туберкульоз (53,5 випадків на 100 тисяч населення), в тому числі 1 особа з рецидивом туберкульозу, з  бактеріальними формами –3 осіб. Райгородська ЦПМСД 3-є хворих (42.6 випадків на 100 тисяч населення), в тому числі з  бактеріальною формою1 особа.

Щороку у березні відзначають день боротьби з туберкульозом. Це знане з літератури 19 — початку 20 століття інфекційне захворювання поширене й досі. Та нині туберкульозу значно простіше запобігати вакцинацією і лікувати його антибіотиками.

Проти туберкульозу наразі доступна тільки одна вакцина – БЦЖ. Її роблять немовлятам в пологовому будинку. Вона ефективно захищає від важких форм цієї хвороби дітей до п’яти років – маленькі діти дуже вразливі до туберкульозної інфекції і важко переносять хворобу. У дітей туберкульоз переважно має дисеміновану форму, тобто вражає різні органи.

Туберкульоз спричиняє бактерія, яку називають паличкою Коха на честь мікробіолога Роберта Коха, або мікобактерією (за видовою назвою). Коли мікобактерія потрапляє в легені людини, на неї завжди реагує імунна система, проте це не завжди завершується повним її знищенням. Часто буває так, що бактерія залишається в організмі, а хвороба відразу не виникає. Це називається латентна туберкульозна інфекція - з нею людина не є заразною. Та в разі ВІЛ-інфекції, розвитку хронічного захворювання, тривалого неповноцінного харчування, фізичного виснаження тощо латентна інфекція може перейти в активну форму і викликати туберкульоз.

 

Поширеними симптомами легеневого туберкульозу в дорослих наступні: постійна субфебрильна температура (37 - 37.5), підвищена пітливість вночі, спонтанна втрата маси тіла, втомлюваність, біль у грудній клітині і кашель понад 2 тижні Якщо є ці симптоми, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря.

Для діагностики латентної туберкульозної інфекції застосовують туберкулінову пробу (пробу Манту) або тест вивільнення гамма-інтерферону (квантифероновий тест).

У разі ймовірної хвороби роблять радіографічне дослідження органів грудної клітини та точні молекулярно-генетичні та мікробіологічні тести. Уся діагностика туберкульозу безоплатна в лікарнях, що мають відповідний договір з НСЗУ.

Якщо в мокротинні людини присутні мікобактерії, тобто це відкрита форма хвороби, може бути потрібна госпіталізація. Коли ж бактерій в мокротинні більше немає або після 2-3 тижнів ефективного лікування, лікар дозволяє продовжити лікування амбулаторно, тобто вдома. Антибіотики для лікування видає сімейний лікар та/або фтизіатр.

Пам’ятайте, що туберкульоз виліковний і не є завадою для повноцінного життя. Захистіть своїх дітей завдяки щепленням і будьте уважні до власного здоров’я. Що раніше виявити туберкульоз, то менша загроза вашому оточенню і тим ближче видужання. Так, ми можемо перемогти туберкульоз!


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень